Een studiekeuzecoach is er vooral om de ‘keuzemaker’ te helpen en te begeleiden in het keuzeproces. Een begeleidingstraject bestaat over het algemeen uit een aantal gesprekken, meestal 4, en ‘opdrachten’ die de keuzemaker zelf mag doen. Opdrachten kunnen zijn het opzoeken van info op internet, het bezoeken van een open dag, het maken van interesselijstjes e.d. Het traject wordt afgesloten met een eindverslag of, indien gewenst, een eindgesprek.
Naast de gesprekken beschikt de studiekeuzecoach ook over andere hulpmiddelen om te helpen bij het ontdekken van wat iemand nu wel of niet wil. Deze hulpmiddelen zijn vooral handig bij kinderen die meer ‘beelddenkers’ zijn maar ook in die gevallen waarbij het onbewuste zijn ‘ideeën’ nog niet heeft prijs gegeven aan het verstand.
De studiekeuzecoach in ons centrum is een psycholoog die al 15 jaar ervaring heeft in de behandeling van kinderen en volwassen met allerlei aandoeningen. Daardoor zal de coach snel inzicht krijgen in de redenen waarom het maken van de keuze zo lastig is en kan hij bovendien goed beoordelen of er andere problemen op de achtergrond meespelen die het maken van een keuze beïnvloeden.